Het inkopersvak is eigenlijk heel leuk!

Het imago van inkoop is vaak suf en saai. Men denkt veel aan cijfertjes en papierwerk. Maar kijk eens om je heen. Naar duurzame gebouwen, nieuw aangelegde wegen en windmolenparken. Bij de realisatie van circulaire projecten met de minste schade voor het milieu. Als inkoper speel je hierin een belangrijke rol. Inkoop is eigenlijk heel leuk! In dit artikel vertellen we waarom.

 

De wereld veranderen

De wereld veranderen als inkoper! Jazeker, want als inkoper sta je aan het roer van het inkooptraject. Een inkoper is één van de weinige functies in het bedrijfsleven die goed nadenkt over de toekomst van gebouwen, diensten of producten. Je brengt verandering teweeg. Denk aan duurzame steden of verantwoorde productie.

Met duurzaam inkopen bepaal je wat je aanschaft, hoe en waarvan het gemaakt is en hoe het deel kan blijven uitmaken van de keten. Jaren geleden werd gekozen voor de goedkoopste partij met het meest aantrekkelijke aanbod. Nu kopen bedrijven in met duurzaamheid in gedachten.

 

Invloed in het bedrijf

Als inkoper denk je met de opdrachtgever mee. Je hebt een stem, al voordat iets gebouwd of geproduceerd is. Heeft de opdrachtgever scherp wat ze wil? En waar de vraag aan moet voldoen? Samen met de opdrachtgever maak je een omschrijving. Dit doe je door de juiste vragen te stellen, kritisch te zijn en mee te denken. Je bouwt samen met de opdrachtgever aan een goede uitvraag. Nadat dit duidelijk is, bekijk je wat mogelijk is in de markt. Als inkoper kies en benader je innovatieve partijen en denk je mee in toekomstoplossingen. Het inkopersvak geeft daarom veel meer advies aan managementteams en directies. Je hebt invloed op het uitgavepatroon van een bedrijf. Als je kijkt naar publieke organisaties heb je bijvoorbeeld ook invloed op belastingaangiftes van de inwoners van Nederland. Is dat niet te gek?

 

Een job met veel afwisseling
Ieder traject is anders. Dat zorgt voor een leuke en afwisselende baan. Ook krijg je met allerlei verschillende mensen in organisaties te maken. Dat maakt het vak als inkoper sociaal en persoonlijk. Bij internationale aanbestedingen moeten inkopers reizen voor hun werk. Je kijkt bijvoorbeeld naar nieuwe technologieën in het buitenland. Hoe gaaf is dat?

 

En nu zijn we benieuwd naar jouw mening. Hoe kijk jij naar het vak als inkoper?

Word je een toekomstig inkoper of ben je geïnteresseerd in het inkoopvak? Neem contact met ons op!

Naar overzicht